Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website gebruiksvriendelijker. Lees meer.

Wat is Osteoporose

Osteoporose is een ander woord voor botontkalking of ‘broze botten’. Osteoporose betekent: poreus bot of bot met gaten. Het is een ziekte die de dichtheid en de structuur van het bot aantast. Door osteoporose verliezen de botten aan stevigheid en breken ze veel sneller dan normaal. 

Botten bestaan uit kalk (calcium), fosfor, merg en andere stoffen. Deze stoffen vormen samen een hechte structuur -ook wel de botmassa genoemd- met kleine openingen ertussen. Worden die openingen groter en groter, dan wordt het bot poreuzer. En dat is precies waar het woord ‘osteoporose’ vandaan komt: bot met openingen (osteon = Grieks voor bot, poros = Grieks voor opening). 

Sterke botten

Botten met osteoporose

   

De gevolgen van osteoporose

De gevolgen van osteoporose zijn heel serieus. Door verlies aan botmassa worden wervels minder sterk en kunnen ze het gewicht van het lichaam uiteindelijk niet meer dragen, ze ‘zakken in’. Dan zie je dat iemand krommer en kleiner wordt. Wervelinzakkingen kunnen behoorlijke (rug)pijn veroorzaken. Ook kunnen, door een ogenschijnlijk kleine val of lichte stoot, plotseling botten breken. 

Botbreuken zijn op zich al vervelend, maar door osteoporose genezen ze ook minder snel. 
Direct aan de ziekte osteoporose kunt u niet overlijden, maar aan de gevolgen ervan wel: van de mensen die een heup breken, overlijdt vijfentwintig procent binnen een jaar.

Het voorkomen van osteoporose

Het is echt belangrijk om op tijd de juiste maatregelen te nemen tegen osteoporose. Door de juiste voeding, voldoende beweging en de juiste medicatie kunt u osteoporose tegengaan. De D3-aanpak op deze site bevat handige tips om voedings- en bewegingsaanpassingen in uw dagelijks leven door te voeren en vol te houden. Kijk hier voor meer informatie over het voorkomen van osteoporose.

Van osteoporose merkt u in het begin niet veel: het doet geen pijn en u heeft geen klachten. Toch kunt u letten op het volgende:

  • Bent u ouder dan 50 jaar en heeft u recent iets gebroken?
  • heeft u (acute) pijn in uw rug?
  • Krimpt u of gaat u krommer lopen?

Als u denkt dat u misschien osteoporose heeft, kunt u:

  • De risicotest op deze website doen
  • De D3-aanpak op deze website volgen
  • Het onderwerp bespreken met uw huisarts. De huisarts kan u, als het nodig is, verwijzen voor een DEXA-scan, waarmee uw botdichtheid gemeten wordt en/of eventuele medicatie voorschijven (of uw huidige dosering checken).

Downloaden

De D3-aanpak biedt u houvast voor de juiste voeding, beweging en eventuele medicatie tegen osteoporose. Alle informatie op deze site is verwerkt in een handig bewaarboekje. Download het boekje hier gratis.

Download osteoporose aanpak