Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website gebruiksvriendelijker. Lees meer.

Wat is osteopenie?

Osteopenie is het voorstadium van osteoporose (botontkalking). Osteopenie is een ander woord voor een tekort aan bot (osteon = bot, penia = tekort). Bij osteopenie is al sprake van een afname van ‘botmassa’ in de botten, maar u heeft nog geen of weinig klachten. 

Wat is het verschil tussen osteoporose en osteopenie?

osteopenieVan osteopenie merkt u meestal niets: het doet geen pijn en u heeft vaak geen klachten. Als er echter niets aan wordt gedaan, kan osteopenie overgaan in osteoporose. Bij osteoporose is de botdichtheid zó laag geworden dat de botten heel makkelijk breken. Formeel wordt de diagnose osteoporose gesteld wanneer bij een DEXA scan (botdichtheidsmeting) een T-waarde van -2,5 (of lager) is vastgesteld.

Wat zijn de gevolgen van osteopenie?

Van osteopenie merkt u eigenlijk niets: het doet geen pijn. Over het algemeen  zal u met de diagnose osteopenie gewoon verder kunnen leven, zonder al te veel ongemakken. Maar als de osteopenie overgaat in osteoporose, kan uw levenskwaliteit wel degelijk achteruit gaan. Bij osteoporose is de botdichtheid namelijk zó laag geworden, dat uw botten heel makkelijk breken. Ook kunt u chronisch pijn krijgen, door bijvoorbeeld ingezakte wervels.

Wat kunt u doen aan osteopenie?

Omdat u van osteopenie meestal niets merkt, kan de aandoening alleen ‘zichtbaar’ worden gemaakt door de botdichtheid te meten via een DEXA-scan. Als u zich afvraagt of u misschien osteopenie of osteoporose heeft, kunt u het volgende doen:

  • De risicotest op deze website doen
  • De D3-aanpak op deze website volgen
  • Het onderwerp osteopenie en osteoporose bespreken met uw huisarts. De huisarts kan u, als het nodig is, doorverwijzen voor een DEXA-scan, waarmee uw botdichtheid gemeten wordt.

De ontwikkeling van osteopenie kan met de juiste maatregelen worden vertraagd. Door op tijd te beginnen met deze maatregelen, kunt u erger voorkomen. De D3-aanpak op deze site bevat handige tips en houvast op het gebied van beweging, medicatie en voeding. De D3-aanpak is erop gericht u te helpen de benodigde veranderingen in uw dagelijks leven in te voeren en vol te houden. Zo kunt u het proces van botontkalking vertragen en zorgen dat osteopenie niet overgaat in osteoporose.

De D3-aanpak tegen osteoporose

De D3-aanpak biedt u handvatten voor de juiste voeding, beweging en eventuele medicatie. Zo kiest u iedere dag zelf tussen breekbaar zijn of fit blijven.

Downloaden

De D3-aanpak biedt u houvast voor de juiste voeding, beweging en eventuele medicatie tegen osteoporose. Alle informatie op deze site is verwerkt in een handig bewaarboekje. Download het boekje hier gratis.

Download osteoporose aanpak

 

Uw risico op osteoporose

Sommige mensen hebben meer risico op osteoporose dan anderen, door genetische aanleg, levenswijze, medicijngebruik of ziekte. Uw risico kunt u testen op deze website.