Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website gebruiksvriendelijker. Lees meer.

Osteoporose voorkomen

Of osteoporose te voorkomen is, hangt af van de oorzaak van osteoporose. In geval van een aangeboren afwijking, of noodzakelijke medicatie die osteoporose veroorzaakt, zal het voorkómen erg lastig zijn. Maar gelukkig geldt voor gezonde mensen in het algemeen dat een leefstijl met voldoende beweging en calcium- en vitamine D-rijke voeding kan helpen om osteoporose te voorkomen. Niet-roken en geen overmatig alcoholgebruik helpt ook.

Botbreuken voorkomen

osteoporose voorkomenAls u osteoporose heeft, kunt u gerust actief blijven. Sterker nog, beweging is juist erg goed. Bewegen heeft namelijk een positief effect op de botopbouw. Geregeld bewegen (met krachtsinspanning) zorgt voor sterke botten. De D3-aanpak op deze site helpt u daarmee op weg.

Wel is het belangrijk om valpartijen te voorkomen. Kies qua sport dus voor niet-blessuregevoelige sporten. En pas zonodig de situatie in huis aan, door drempels en opstapjes te verwijderen of obstakels door extra verlichting goed zichtbaar te maken. Let ook op met kalmerende en slaapmiddelen (benzodiazepinen): deze maken u minder alert en slaperig, waardoor u sneller valt.

Osteoporose voorkomen

Om (de verdere ontwikkeling van) osteoporose en daarmee botbreuken te voorkomen, is het belangrijk zo vroeg mogelijk te beginnen met maatregelen tegen osteoporose. U kunt uzelf vast aanleren bewust om te gaan met de juiste voeding en beweging. Deze website biedt u daarvoor houvast via de D3-aanpak.

Deze D3-aanpak helpt u iedere dag bewust te kiezen tussen breekbaar zijn of fit worden. Tenslotte kan het op tijd beginnen met de juiste medicijnen het risico op botbreuken met de helft terugbrengen. Of medicatie voor u noodzakelijk is, kunt u altijd met uw huisarts bespreken.

De D3-aanpak

Wat kan ik doen tegen osteoporose?

Downloaden

De D3-aanpak biedt u houvast voor de juiste voeding, beweging en eventuele medicatie tegen osteoporose. Alle informatie op deze site is verwerkt in een handig bewaarboekje. Download het boekje hier gratis.

Download osteoporose aanpak