Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website gebruiksvriendelijker. Lees meer.

Een ingezakte wervel door botontkalking of osteoporose

Een ingezakte wervel kan een symptoom zijn van osteoporose. Een ingezakte wervel is een wervel die door zwakte ingedrukt is en niet meer de normale hoogte heeft. Als de stevigheid van een wervel is aangetast, kan deze ineen zakken door de druk die het lichaam erop uitoefent. Een kleine extra belasting kan dan al teveel zijn. In medische termen spreekt men dan van een compressiefractuur, ofwel een ingezakte wervel.

Gevolgen van een ingezakte wervel door osteoporose

Een ingezakte wervel kan vervelende gevolgen hebben zoals hevige rugpijn, bekneld geraakte zenuwen, uitvalsverschijnselen en pijn in de ledematen. De pijn kan langs de ribben en naar omlaag uitstralen, waarbij de rug vaak niet meer bewogen kan worden. Bij zitten en staan wordt de pijn erger, bij liggen wordt de pijn meestal minder. Hoesten, niezen en persen kunnen de pijn verergeren. Meestal vermindert de pijn binnen enkele weken. Na enkele maanden tot een half jaar kan de pijn geheel verdwijnen.

Om te onderzoeken of er sprake is van een ingezakte wervel, wordt gebruik gemaakt van een röntgenfoto of een DEXA-meting met VFA (Vertebral Fracture Assessment).

Als een wervel eenmaal is ingezakt, blijft dit ook zo. Het lichaam kan dit niet zelf herstellen. De behandeling van een ingezakte wervel kan bestaan uit medicijnen (pijnstillers) in combinatie met bedrust of een operatie wanneer sprake is van blijvende pijn.

Heeft u kans op osteoporose en ingezakte wervels?

ingezakte wervelIn welke mate u risico loopt om osteoporose te ontwikkelen, kunt u testen via de risicotest op deze site. Uw huisarts kan u eventueel verwijzen voor een DEXA-meting of een röntgenfoto om de diagnose daadwerkelijk vast te stellen.

Wat kunt u doen om ingezakte wervels te voorkomen?

Ingezakte wervels zijn vaak het gevolg van osteoporose, ook wel botontkalking genoemd. Osteoporose is een aandoening die vaak pas wordt ontdekt als er klachten ontstaan. Maar het proces van botontkalking is dan al langer gaande.

Het is belangrijk om op tijd de juiste maatregelen te nemen tegen deze ziekte en botbreuken zoveel mogelijk te voorkomen. De D3-aanpak op deze site helpt u daarbij. Dit programma helpt u om van maatregelen tegen osteoporose een dagelijkse gewoonte te maken. De D3-aanpak geeft tips en houvast op het gebied van beweging, medicatie en voeding.

De D3-aanpak

Wat kan ik doen tegen osteoporose?

De D3-aanpak tegen osteoporose

De D3-aanpak biedt u handvatten voor de juiste voeding, beweging en eventuele medicatie. Zo kiest u iedere dag zelf tussen breekbaar zijn of fit blijven.

Downloaden

De D3-aanpak biedt u houvast voor de juiste voeding, beweging en eventuele medicatie tegen osteoporose. Alle informatie op deze site is verwerkt in een handig bewaarboekje. Download het boekje hier gratis.

Download osteoporose aanpak