Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website gebruiksvriendelijker. Lees meer.

Denumosab

Een nieuw middel tegen osteoporose is denosumab. Dit is een eiwit (in de wetenschappelijke wereld ook ‘monoklonaal antilichaam’ genoemd) dat de werking van een ander eiwit verstoort, met als doel botverlies en osteoporose te behandelen.

Een behandeling met denosumab maakt het bot sterker zodat het minder snel zal breken. Denosumab wordt gebruikt voor de behandeling van osteoporose bij vrouwen na de menopauze. Ook kan denosumab worden voorgeschreven bij botverlies dat wordt veroorzaakt door een daling van het testosterongehalte in het bloed als gevolg van een operatie of een behandeling met geneesmiddelen bij patiënten met prostaatkanker.

De gebruikelijke dosis denosumab wordt als onderhuidse injectie gegeven, éénmaal in de 6 maanden. De beste plaats voor deze injectie is het dijbeen, de buik of de achterkant van de bovenarm. In aanvulling op het medicijn moet u iedere dag in ieder geval 1200 mg calcium en 800 internationale eenheden vitamine D binnenkrijgen. Dit kan via uw voeding of via een preparaat.

Bijwerkingen die voor kunnen komen met denosumab, zijn infectie van de urinewegen, infectie van de bovenste luchtwegen, pijn of tintelingen of gevoelloosheid die langs het been naar beneden gaat (ischias), troebel gebied in de lens van uw oog (cataract), obstipatie (verstopping), huiduitslag en pijn in armen of benen. Een voorbeeld van denumosab is het medicijn Prolia.

Medicijnen alleen zijn niet genoeg in de strijd tegen osteoporose. De juiste voeding en beweging zijn ook erg belangrijk. De D3-aanpak op deze site helpt u bij het ontwikkelen van een goede dagelijkse gewoonte, zodat u iedere dag opnieuw zelf kunt kiezen tussen breekbaar zijn of fit blijven.

Downloaden

De D3-aanpak biedt u houvast voor de juiste voeding, beweging en eventuele medicatie tegen osteoporose. Alle informatie op deze site is verwerkt in een handig bewaarboekje. Download het boekje hier gratis.

Download osteoporose aanpak