Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website gebruiksvriendelijker. Lees meer.

Bisfosfonaten

Bisfosfonaten kunnen de botdichtheid verbeteren waardoor het bot steviger wordt. De kans op een nieuwe botbreuk kan daardoor met de helft afnemen.

Alendronaat en risedronaat zijn de meest gebruikte middelen in de categorie bisfosfonaten en kunnen per dag of per week worden ingenomen. Ze moeten op een hele lege maag (dus voor het ontbijt) worden ingenomen met veel water. Nadat u het middel hebt ingenomen, mag u 30 minuten niet meer liggen, omdat anders uw slokdarm zou kunnen beschadigen.

Bisfosfonaten kunt u beter niet tegelijk met een glas melk of een calciumsupplement innemen. Calcium vermindert de opname van de bisfosfonaten, waardoor dit geneesmiddel minder goed kan werken.

De meest voorkomende bijwerkingen van bisfosfonaten zijn misselijkheid, diarree, winderigheid en buikpijn. Deze klachten kunnen vooral bij het begin van de behandeling voorkomen, of als u hoge doseringen gebruikt.

Meestal krijgt u niet langer dan vijf jaar bisfosfonaten, tenzij u langdurig corticosteroïden (geneesmiddelen die de botdichtheid kunnen verminderen) gebruikt, of een blijvend hoog risico op botbreuken heeft. In dat geval mag u meestal pas stoppen met het gebruik van bisfosfonaten als u ook bent gestopt met corticosteroïden.

Bisfosfonaten worden door verschillende fabrikanten aangeboden in verschillende samenstellingen. Voorbeelden zijn:

  • alendroninezuur: Alenca D3, Bonendro, Fosamax, Fosavance
  • etidroninezuur: Didrokit
  • ibandroninezuur: Bondronat, Bonviva
  • risedroninezuur: Actokit, Actonel
  • zoledroninezuur: Aclasta, Zometa
In aanvulling op het medicijn moet u iedere dag in ieder geval 1200 mg calcium en 800 internationale eenheden vitamine D binnenkrijgen.
Medicijnen alleen zijn niet genoeg in de strijd tegen osteoporose. De juiste voeding en beweging zijn ook erg belangrijk. De D3-aanpak op deze site helpt u bij het ontwikkelen van een goede dagelijkse gewoonte, zodat u iedere dag opnieuw kunt kiezen tussen breekbaar zijn of fit blijven.

Downloaden

De D3-aanpak biedt u houvast voor de juiste voeding, beweging en eventuele medicatie tegen osteoporose. Alle informatie op deze site is verwerkt in een handig bewaarboekje. Download het boekje hier gratis.

Download osteoporose aanpak