Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website gebruiksvriendelijker. Lees meer.

Gevolgen osteoporose

Osteoporose is een vervelende ziekte. De gevolgen van osteoporose zijn heel serieus. De gevolgen zijn in vier groepen in te delen:

Botbreuk osteoporose1. Botbreuken
Osteoporose wordt vaak pas opgemerkt als u, na vaak een niet eens zo ernstige val of stoot, een bot breekt. Polsbreuken komen het meeste voor bij mensen tussen de 50 en 60 jaar. Na die leeftijd breekt men eerder een heup. Herstel van een polsbreuk duurt weken tot maanden. Bij een heupfractuur is bijna altijd een operatie nodig, met daarna maandenlange revalidatie. Maar ook andere fracturen kunnen het gevolg zijn van osteoporose.

2. Kleiner en krommer worden
Als de wervels in de wervelkolom verzwakken, kunnen deze inzakken. Een gevolg hiervan is dat u krimpt. Zijn er meerdere wervels ingezakt, dan wordt uw rug steeds krommer. Dit kan bij sommige patienten leiden tot chronische rugpijn. Bij de inzakking van een wervel is vaak sprake van een acute rugpijn, die met rust na enkele weken weer verdwijnt.

3. Klachten in de organen
Is de wervelkolom erg krom geworden, dan kan dat leiden tot ademhalingsmoeilijkheden. De longen hebben immers minder ruimte achter de ribben. Ook is er grotere kans op longontsteking door beperkte ruimte in de borstkas.
Door het krimpen kan de maag uitzakken, waardoor er een bollere buik ontstaat. Ook komt ongewenst urineverlies voor, doordat de buikorganen op de blaas gaan drukken.

4. Evenwichtsverlies
Door het inzakken van wervels en de verkromming van de wervelkolom verandert de lichaamshouding. Soms gaan mensen door de kromme houding meer met hun hoofd naar voren lopen. Dit heeft invloed op het evenwichtsgevoel: mensen hebben de neiging voorover te vallen. Daardoor wordt de kans op vallen (en dus op botbreuken) weer groter.

Osteoporose kan door de hierboven beschreven gevolgen leiden tot (ernstige) beperkingen en flinke vermindering van de kwaliteit van uw leven. Direct aan de ziekte osteoporose kun je niet overlijden, maar aan de gevolgen ervan helaas wel: uit onderzoek (CBO 2002) blijkt dat van de mensen die een heup breken, vijfentwintig procent binnen een jaar overlijdt.

Het is dus echt belangrijk om op tijd de juiste maatregelen te nemen tegen osteoporose. Door de juiste voeding, voldoende beweging en de juiste medicatie kunt u osteoporose tegengaan. De D3-aanpak op deze site bevat handige en simpele tips om voedings- en bewegingsaanpassingen in uw dagelijks leven door te voeren en vol te houden.

De D3-aanpak

Wat kan ik doen tegen osteoporose?

Downloaden

De D3-aanpak biedt u houvast voor de juiste voeding, beweging en eventuele medicatie tegen osteoporose. Alle informatie op deze site is verwerkt in een handig bewaarboekje. Download het boekje hier gratis.

Download osteoporose aanpak