Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website gebruiksvriendelijker. Lees meer.

Behandeling van osteoporose

Osteoporose (ook wel botontkalking of broze botten genoemd) kan niet volledig genezen. Het is wel mogelijk de botafbraak - en daarmee de osteoporose - te vertragen of te stoppen, waardoor verdere achteruitgang en de kans op botbreuken wordt tegengegaan. Sommige middelen stimuleren zelfs de botopbouw waardoor nieuw bot ontstaat. Op tijd starten met de juiste dosering medicatie is belangrijk, evenals de medicijnen trouw blijven gebruiken.

Medicijnen
Met behulp van medicijnen kan osteoporose worden gestopt en de kans op (nieuwe) botbreuken worden verkleind. Sommige middelen kunnen zelfs weer zorgen voor nieuw bot. De behandeling van osteoporose duurt meestal langere tijd (meerdere jaren).

Voor de behandeling van osteoporose bestaan meerdere soorten medicijnen. Welke behandeling u krijgt, hangt af van de ernst van de osteoporose en of u daarnaast nog andere aandoeningen heeft.

Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol bij zowel het voorkómen als bestrijden van osteoporose. De hoofdrol is hierbij weggelegd voor calcium en vitamine D.

Beweging
Ook bewegen is ontzettend belangrijk voor mensen met osteoporose. Dat betekent niet dat u ineens heel intensief moet gaan sporten. Liever niet zelfs, want een té zware belasting van uw botten is bij osteoporose erg onverstandig. 

Rustige bewegingen waarbij de botten gelijkmatig worden belast en de kans op blessures klein is, zijn aan te bevelen. U kunt daarbij denken aan activiteiten zoals wandelen of nordic walking, golfen, tennis of balsporten. Deze vormen van beweging maken uw botten steviger. 

Ook kunt u binnen uw dagelijske routine meer en effectiever bewegen. Bijvoorbeeld door uw boodschappen lopend te doen en de boodschappentassen te dragen. Vaker de trap te nemen. Zelf huishoudelijke klussen doen als stofzuigen, ramen zemen of tuinieren.

Daarnaast kunt u in huis effectieve gym-oefeningen doen, die uw spieren en botten krachtiger maken. Dat kan als u wilt gewoon voor de televisie.

Voor mensen met osteoporose geldt: beweeg liever een half uurtje per dag dan twee keer per week twee uur achter elkaar.

De D3-aanpak
Om iedereen met osteoporose of osteopenie te ondersteunen, is de D3-aanpak ontwikkeld: de dagelijkse aanpak tegen osteoporose. Een programma waarbij u iedere dag de keuze maakt tussen breekbaar of fit. En waarbij u met praktische tips wordt geholpen te kiezen voor de juiste voeding, beweging en medicatie. 

Downloaden

De D3-aanpak biedt u houvast voor de juiste voeding, beweging en eventuele medicatie tegen osteoporose. Alle informatie op deze site is verwerkt in een handig bewaarboekje. Download het boekje hier gratis.

Download osteoporose aanpak