Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website gebruiksvriendelijker. Lees meer.

Medicatie volhouden

Medicijnen die osteoporose bestrijden, moeten vaak langdurig gebruikt worden (bijvoorbeeld 5 jaar). Zodra u stopt met het innemen van de medicijnen, neemt het effect af. Daarom is het belangrijk dat u, zolang als uw arts het voorschrijft, elke dag trouw het medicijn gebruikt (dit wordt ook wel therapietrouw genoemd).

Enkele tips voor goed medicijngebruik:

  • Zorg dat u goed geïnformeerd bij de arts vandaan komt. Dat u weet wat osteoporose is en wat de gevolgen ervan zijn als u geen maatregelen neemt om het tegen te gaan. Vraag door als u meer wilt weten of iets niet begrijpt.
  • Houd goed voor ogen wat er gebeurt als u de medicijnen niet inneemt. Op korte termijn lijkt er niet veel te gebeuren, maar op langere termijn riskeert u botbreuken, invaliditeit en pijn.
  • Zorg dat u op de bijsluiter goed leest hoe de medicijnen moeten worden ingenomen en wat u tegen eventuele bijwerkingen kunt doen. Vraag eventueel ook advies aan uw apotheker.
  • Vergeet niet uw medicijnen mee te nemen als u op vakantie gaat.
  • Stop nooit zelf met uw behandeling, maar doe dit uitsluitend in overleg met de arts of apotheker. Stoppen met het innemen van uw medicijnen terwijl dat nog niet de bedoeling is, kan een negatief effect hebben op uw gezondheid.
  • Pas nooit zelf de dosering van de medicijnen aan, maar doe dit uitsluitend in overleg met uw arts of apotheker. De behandeling is precies op uw situatie afgestemd. Verandering kan nadelige gevolgen voor u hebben.

Let op: medicijnen alleen zijn niet genoeg in de strijd tegen osteoporose. De juiste voeding en beweging zijn ook belangrijk. De D3-aanpak op deze site helpt u bij het ontwikkelen van een goede dagelijkse gewoonte, zodat u iedere dag opnieuw kunt kiezen tussen breekbaar zijn of fit blijven.

De D3-aanpak

Wat kan ik doen tegen osteoporose?

Downloaden

De D3-aanpak biedt u houvast voor de juiste voeding, beweging en eventuele medicatie tegen osteoporose. Alle informatie op deze site is verwerkt in een handig bewaarboekje. Download het boekje hier gratis.

Download osteoporose aanpak